تشخیص، عیبیابی و تعمیر شیرآلات هوشمند

در دنیای امروز، تکنولوژی به سرعت در حال پیشرفت است و استفاده از ابزارهای هوشمند در زندگی روزانه ما هر روز گسترش مییابد. ابزار و وسایل هوشمند دامنه گستردهای دارند، از خانههای هوشمند گرفته تا شیرآلات را شامل میشوند. شیرآلات هوشمند یکی از نوآوریهایی است که به واسطه راحتی و کاهش مصرف آب و انرژی، محبوبیت بسیاری پیدا کرده است. این شیرآلات علاوه بر ظاهر مدرن و زیبا، به کاربران اجازه میدهند تا کنترل بیشتری بر روی جریان آب و دما داشته باشند. همچنین استفاده از شیرالات هوشمند راحتتر از شیرآلات قدیمی و ساده میباشد و رفاه بیشتری را با خود به همراه میآورد.
همچون هر دستگاه دیگری، شیرآلات هوشمند نیز ممکن است با مشکلاتی مواجه شوند که نیاز به عیبیابی و تعمیر داشته باشد. در این مقاله از عمرانیاز، انواع مشکلات شیرآلات هوشمند و برقی بیان شده تا بتوانید مشکل را تشخیص دهید. همچنین در این مقاله عیب یابی و تعمیر شیرآلات هوشمند به زبان ساده گفته شده تا بتوانید مشکلات را به راحتی و بدون نیاز به تعمیرکار برطرف نمایید.
مشکلات رایج در شیرآلات هوشمند
شیرآلات هوشمند امکانات بیشتری را نسبت به شیرآلات معمولی در اختیار کاربر قرار میدهند. علیرغم مزایای زیادی که شیرآلات هوشمند دارند، مشکلات فنی ممکن است برای آنها پیش بیاید. برخی از مشکلات ایجاد شده برای شیرآلات هوشمند به راحتی برطرف میشود و برخی دیگر نیاز به رسیدگی و تعمیر تخصصی دارد. نکته مهم در زمان تشخیص و عیب یابی شیرآلات هوشمند، مشخص شدن علت مشکل میباشد. در ادامه به برخی از این مشکلات، علت ایجاد و روش تعمیر اشاره شده است.
کار نکردن حسگرهای
شیرآلات هوشمند بسته به مدلشان، دارای حسگرهای حرکتی یا صوتی هستند. به عنوان مثال شیرآلات چشمی دارای حسگر حرکتی هستند. زمانی که دست در زیر شیر قرار میگیرد حسگر جریان آب را باز میکند. همچنین برخی از شیرآلات آشپزخانه دارای سنسور لمس در لبه بالایی هستند تا با لمسی کوچک جریان آب جاری شود.
یکی از مشکلات رایج در شیرآلات هوشمند، عدم پاسخگویی حسگرهای آنها است. این مشکل میتواند به علت خراب شدن حسگرها، تخلیه باتری یا وجود آلودگی و کثیفی در حسگرها باشد. اگر شیرآلات هوشمندتان نسبت به محرک، حرکت، لمس و صدا، واکنش نشان نمیدهد، به معنای آن است که سنسور یا حسگر آن به درستی کار نمیکند.
عدم تنظیم دمای مناسب آب
گاهی اوقات، شیرآلات هوشمند نمیتوانند دمای آب را به درستی تنظیم کنند. بسته به مدل شیرآلات هوشمند علت این اتفاق میتواند متفاوت باشد. در شیرآلات برقی یا چشمی دمای آب به وسیله یک اهرم در کنار شیر تنظیم میشود و تنظیم دمای آب یک اقدام دستی است. عدم تنظیم دمای آب ممکن است به دلیل سفت شدن این اهرم ایجاد شود.
اما در شیرآلات هوشمند جدید امکان تنظیم دمای آب به صورت اتوماتیک و در برخی از مدلها از راه دور وجود دارد. در این مدل شیرآلات این مشکل معمولاً به علت نقص در ترموستات یا تنظیمات دمایی نادرست ایجاد میشود.
جریان کم یا قطع شدن آب
اگر هنگام باز شدن جریان آب فشار و شدت جریان آب کم میباشد و یا زودتر از موقع جریان آب قطع و مجدد وصل میشود، لازم است جهت سرویس کردن شیرآلات خود اقدام نمایید. این مشکل میتواند به علت رسوب در شیرآلات، خراب شدن فیلترها یا مشکلات لولهکشی باشد.
چکه کردن شیر
در شیرآلات قدیمی و اهرمی امکان چکه کردن بسیار زیاد است و راهکارهای مختلفی برای رفع این مشکل وجود دارد. چکه کردن معمولاً به دلیل فرسودگی و خرابی واشرها یا کارتریج رخ میدهد. شیرهای هوشمند نیز ممکن است دچار چکه کردن شوند. این مشکل معمولاً به دلیل واشرهای فرسوده، خرابی سوپاپها یا نصب نادرست رخ میدهد.
قطع اتصال اینترنتی یا مشکلات نرمافزاری
برخی از شیرآلات هوشمند که به سیستمهای اینترنت اشیا متصل هستند، ممکن است با مشکل قطع اتصال یا تاخیر در اجرای دستورات مواجه شوند. این مشکل میتواند ناشی از اتصال ضعیف به شبکه وایفای یا خرابی در نرمافزار شیر باشد. بهترین کار در این گونه موارد راهاندازی مجدد میباشد. اگر با راهاندازی مجدد و کالیبره کردن مشکل برطرف نشد لازم است از تعمیرکاران شیرآلات هوشمند کمک بگیرید.
روشهای تشخیص و عیبیابی مشکلات شیرآلات هوشمند
زمانی با شیرآلات برقی و هوشمند خود به مشکل برمیخورید، اولین قدم پیدا کردن علت مشکل است. بعد از تشخیص مشکل لازم است راهکار مناسب را انتخاب و مشکل را برطرف نمود.
در ادامه روشهای رفع مشکلات رایج در شیرآلات هوشمند بیان شده است.
بررسی وضعیت باتری و منبع تغذیه
یکی از رایجترین مشکلات شیرآلات برقی و هوشمند به منبع تغذیه آنها برمیگردد. در صورتی که شیرآلات هوشمند شما کار نمیکنند، اولین قدم بررسی باتری یا منبع تغذیه آنها است. برخی شیرآلات به باتری نیاز دارند و ممکن است با گذشت زمان، عمر باتری کاهش یابد. در مورد شیرآلاتی که با باتری کار میکنند در صورتی که عمر باتری تمام شود عملکرد اتوماتیک شیر نیز به پایان میرسد.
در برخی از مدلها یک نمایشگر روی شیرآلات وجود دارد که وضعیت باتری را نشان میدهد و در صورتی که عمر باتری به پایان برسد آن را اعلام میکند. در این صورت، تعویض باتری میتواند مشکل را برطرف کند. تعویض باتری کار ساده ای است که میتوانید با مطالعه دفترچه راهنمای شیر برقی، چشمی یا هوشمند خود باتری آن را تعویض نمایید. همچنین اگر شیرآلات به برق متصل هستند، اطمینان حاصل کنید که منبع تغذیه صحیح کار میکند. همچنین بسیاری از مشکلات شیرآلات برقی و هوشمند با جدا کردن شیرآلات از منبع تغذیه و اتصال مجدد آنها برطرف میشود.
تمیز کردن حسگرها
سنسور یا حسگر در شیرآلات هوشمند مهمترین بخش شیرآلات به شمار میرود. حسگرهای شیرآلات هوشمند ممکن است در طول زمان دچار آلودگی شوند که این موضوع میتواند عملکرد آنها را تحت تأثیر قرار دهد. به طور کلی توصیه میشود از تماس دست با حسگر جلوگیری شود اما به مرور زمان گرد و خاک قطرات آب و چربی سطح پوست باعث کثیف شدن حسگر میشود.
برای رفع این مشکل، لازم است حسگرها را با پارچهای نرم و مرطوب به آرامی تمیز کنید. برای تمیز کردن حسگر حتماً منبع تغذیه شیر را قطع کنید. یک پارچه نرم و مرطوب را به آرامی روی حسگر کشیده و آن را تمیز نمایید. از مصرف شوینده های قوی و اسیدی خودداری کنید. بهتر است فقط از پارچهای که با آب مرطوب شده استفاده کنید. در نهایت منبع تغذیه را متصل و عملکرد شیر را بررسی نمایید.
تنظیم مجدد یا کالیبراسیون
در بسیاری از مواقع مشکلاتی که برای شیرآلات هوشمند ایجاد میشوند را میتوان با تنظیم مجدد، ریست کردن یا کالیبره کردن برطرف نمود. این مشکلات جزئی گاها به دلیل قطع شدن لحظهای برق ایجاد میشوند. برخی از شیرآلات هوشمند قابلیت تنظیم مجدد یا ریست کردن با ریموت را هم دارند. در این صورت زمانی که با مشکلاتی نظیر تنظیم نشدن دما یا قطع و وصل شدن جریان آب مواجه شدید، میتوانید ابتدا شیر را راه اندازی مجدد کنید یا آن را کالیبره کنید.
برای ریست کردن یا راه اندازی مجدد، جریان برق را قطع کرده و باتریهای شیرآلات هوشمند را هم خارج نمایید. کمی صبر کرده و مجدد اتصال جریان برق یا باتری را برقرار نمایید. سپس عملکرد شیر را بررسی کنید. این کار میتواند مشکلات نرمافزاری و تنظیمات نادرست را رفع کند.
اگر با قطع و وصل کردن جریان برق مشکل برطرف نشد لازم است به سراغ کالیبره کردن بروید. کالیبره کردن توسط افراد متخصص در زمینه تعمیر شیرآلات هوشمند و با کمک ریموت کنترل انجام میشود. بنابراین کار را به افراد متخصص بسپارید تا با سوختگی برد مواجه نشوید.
بررسی و تعویض فیلترها
اگر جریان آب کم شده است، یا با مشکل چکه کردن شیر چشمی هوشمند مواجه شدهاید، ممکن است فیلترهای شیر دچار رسوب شده باشند. شیر برقی یا سلنوئیدی در زیر سینک نصب میشود و وظیفه جریان و قطع جریان را صادر میکند. اگر اطراف این شیر رسوب آب گرفته شده باشد عملکرد صحیح خود را از دست میدهد. برای رفع این مشکل، محل قرار گیری شیر سلنوئیدی را از طریق دفترچه راهنما پیدا کنید. سپس شیر برقی را بررسی کرده رسوبات را تمیز و فیلتر آن را تعویض نمایید. در زمان تعمیر لازم است منبع تغذیه شیر و شیر اصلی آب را قطع نمایید.
بهروزرسانی نرمافزار و اتصال به اینترنت
در صورتی که شیرآلات شما به شبکه اینترنت و سیستمهای هوشمند متصل هستند، اطمینان حاصل کنید که نرمافزار آنها بهروز است و شبکه اینترنت نیز به درستی کار میکند. همچنین در صورت وجود تنظیمات شبکهای، مجدداً بررسی کنید که تنظیمات به درستی اعمال شده باشد.
شکستگی یا ترک در شیر سلونوئیدی
شیر سلونوئیدی از اجزای اصلی شیرآلات چشمی میباشد. این قطعه در ارتباط با سنسور بوده و بعد از تشخیص سنسور، جریان آب را کنترل میکند. برای بررسی این قطعه از روی دفترچه راهنما محل قرارگیری شیر سلنوئیدی را پیدا کنید و آن را بررسی نمایید. اگر ترک یا شکستگی روی آن مشاهده کردید از یک متخصص و نصاب کمک بگیرید تا این قطعه تعویض شود.
نکات پایانی و توصیهها
نگهداری درست از وسایل و لوازم یک مهارت است و برای این کار باید نکات مهم نگهداری هر وسیله را بدانید و بررسیهای دورهای را انجام دهید.
برای افزایش عمر مفید شیرآلات هوشمند و جلوگیری از مشکلات رایج، توصیه میشود به نکات زیر توجه کنید:
- نگهداری منظم: حداقل هر شش ماه یکبار شیرآلات را تمیز و حسگرها را چک کنید.
- تمیز کردن اصولی: برای تمیز کردن شیرآلات هوشمند نباید از مواد شوینده قوی استفاده شود. همچنین بهتر است هر چند وقت یکبار سنسورهای شیرآلات هوشمند را با یک پارچه نرم و مرطوب تمیز نمایید.
- استفاده از فیلتر آب: فیلترهای مناسب میتوانند از رسوبگذاری جلوگیری کرده و جریان آب بهتری فراهم کنند.
- مطالعه دفترچه راهنما: در کنار شیرآلات هوشمند یک دفترچه راهنما وجود دارد که نکات مهم برای نگهداری شیرآلات هوشمند خریداری شده را بسته به مدل توضیح داده است. توصیه میشود حداقل یک بار دفترچه راهنما را مطالعه کرده و موارد مهم آن را به خاطر بسپارید.
- انجام بهروزرسانیها: اگر شیرآلات شما از نوع متصل به اینترنت هستند، همیشه نرمافزار آنها را بهروز نگه دارید.
شیرآلات هوشمند چیست؟
برای اینکه دقیق تر بدانید شیرآلات هوشمند به چه شیرآلاتی گفته می شود، در اینجا و در پایان این مقاله، به تعریف آن می پردازیم.
شیرآلات هوشمند، دستگاههایی هستند که به واسطه سنسورها و سیستمهای هوشمند، کنترل جریان آب را بدون نیاز به تماس دست و با استفاده از تکنولوژیهای مختلف ممکن میسازند. شیرالات هوشمند دامنه وسیعی را در بر میگیرند از شیرآلات چشمی و برقی گرفته تا شیرآلاتی که قابلیت کنترل با صدا را دارند. همچنین در آینده نزدیک شاهد معرفی شیرآلات هوشمند با قابلیتهای بیشتری خواهیم بود.
این شیرآلات میتوانند به کمک حسگرهای حرکتی یا حتی صوتی عمل کنند و بسیاری از مدلها قابلیت تنظیم دما و شدت جریان آب را دارند. نوع حسگر و امکاناتی که شیرآلات هوشمند در اختیار شما قرار میدهند بسته به مدل آنها متفاوت است. از ویژگیهای برتر شیرآلات هوشمند میتوان به کاهش مصرف آب، بهداشت بهتر و کاربری آسانتر اشاره کرد.
شاید برای تان مفید باشد:
- اهمیت تعمیر و نگهداری شیرآلات به صورت دوره ای
- صرفه جویی در مصرف آب و هزینه، با استفاده از شیرآلات کم مصرف
نتیجهگیری
شیرآلات هوشمند، افزونهای مدرن و کارآمد برای هر خانهای هستند و روز به روز هم بر قابلیتهای آنها افزوده میشود. این شیرآلات به کاربران اجازه میدهند کنترل بیشتری بر روی مصرف آب داشته باشند و در عین حال به بهداشت و آسایش بیشتر کمک کنند. با این حال، آگاهی از مشکلات رایج و روشهای عیبیابی آنها میتواند به شما کمک کند تا در صورت بروز مشکلات، بهسرعت به رفع آنها بپردازید و از عملکرد بهینه این دستگاهها بهرهمند شوید.
با مشاهده اولین مشکل دست به کار شوید و در جهت رفع آن اقدام نمایید. بسیاری از مشکلات شیرآلات هوشمند در بالا گفته شده و بررسی دورهای آنها توسط افراد متخصص هم از بروز مشکلات بیشتر جلوگیری میکند. در صورتی که نیاز است شیرآلات هوشمند را کالیبره کنید و یا زمانی که مشکل را پیدا نکردهاید حتماً از افراد متخصص کمک بگیرید تا دچار درگیری بیشتر نشوید.