ارتفاع استاندارد نصب روشویی
روشویی یکی از عناصر پرکاربرد و ضرری در سرویس بهداشتی محسوب میشود و توجه به ارتفاع مناسب نصب روشویی اهمیت بسیار زیادی دارد. ارتفاع استاندارد روشویی یکی از مهمترین جنبههای طراحی و نصب سرویس بهداشتی است. تعیین ارتفاع نه تنها به زیبایی محیط کمک میکند، بلکه بر راحتی و استفاده بهینه کاربران نیز تأثیر مستقیم دارد. به بیان دیگر مهمترین دلیل اهمیت ارتفاع روشویی راحتی استفاده افراد میباشد.
امروز انواع مختلفی از روشویی در بازار وجود دارد. روشوییهای پایهدار دارای ارتفاع ثابتی هستند اما روشوییهای دیواری را میتوان در هر ارتفاعی نصب کرد و لازم است در زمان نصب به ارتفاع استاندارد روشویی توجه شود.
در این مطلب از عمرانیاز، قصد داریم شما را با ارتفاع نصب روشویی کابینتی، ارتفاع روشویی پایهدار و بدون پایه و... آشنا کنیم، تا بتوانید این عنصر مهم سرویس بهداشتی را در جای درست نصب نمایید.
منظور از ارتفاع مناسب برای نصب روشویی چیست؟
یکی از نکات مهم در زمان نصب روشویی، تعیین ارتفاع استاندارد روشویی کابینتی پایهدار یا ارتفاع نصب روشویی دیواری میباشد. فرقی نمیکند روشویی شما پایهدار یا بدون پایه است، در زمان نصب، ارتفاع روشویی باید به شکلی تعیین شود که بتوانید به راحتی از آن استفاده کنید. ارتفاع روشویی از کف محاسبه میشود. تا زمانی که فرد رو به روی روشویی ایستاده به راحتی بتواند از آن استفاده کند.
برای تعیین ارتفاع مناسب نصب، در نظر گرفتن قد کاربر اهمیت زیادی دارد. به همین دلیل میانگین قدی افراد باید در نظر گرفته شود. ارتفاع استاندارد روشویی بر اساس میانگین قد افراد جامعه محاسبه شده است. در اماکن خاص یا خانوادههایی با محدوده قدی خارج از میانگین، ارتفاع نصب روشویی میتواند تغییر کند.
ارتفاع استاندارد روشویی
سالهاست که یک ارتفاع استاندارد برای نصب روشویی در نظر گرفته شده است. برای این کار ارتفاع روشویی از کف محاسبه میشود. انواع روشویی پایه دار موجود در بازار نیز بر اساس همین استانداردها طراحی و تولید میشود.
ارتفاع استاندارد روشویی معمولاً ۸۰ تا ۹۰ سانتیمتر از سطح زمین است. این مقدار بهگونهای تنظیم میشود که افراد با قد متوسط بتوانند بهراحتی از آن استفاده کنند. با این حال، بسته به کاربری فضا (مسکونی، تجاری یا عمومی) ممکن است تغییراتی اعمال شود. به عنوان مثال، در زمان طراحی سرویس بهداشتی برای اماکن تجاری و عمومی لازم است یک روشویی در ارتفاع پایینتری نصب شود تا کودکان و افراد با قد کوتاهتر از معمول هم بتوانند به راحتی از آن استفاده کنند.
همچنین اگر میانگین قدی خانواده شما از میانگین جامعه کمتر یا بیشتر است، میتوانید ارتفاع روشویی دیواری را متناسب با میانگین قدی خود تعیین نمایید. در این صورت ارتفاع روشویی شما مطابق با استانداردها نیست، اما برای استفاده شما شخصی سازی شده است.
ارتفاع روشویی از کف
برای روشوییهای دیواری یا پایهدار، فاصله از کف زمین باید بهگونهای باشد که کاسه روشویی در ارتفاع مناسب قرار گیرد. میانگین ارتفاع ۸۵ سانتیمتر برای بزرگسالان ایدهآل است؛ اما برای محیطهایی مانند مهدکودک یا مدارس ابتدایی، ارتفاع کمتر در حدود ۶۵ سانتیمتر پیشنهاد میشود. این ارتفاع از کف بعد از کف سازی میباشد. البته به طور کلی روشویی در آخرین مرحله از بازسازی یا ساخت سرویس بهداشتی نصب میشود و کفسازیها انجام شده است.
ارتفاع نصب روشویی کابینتی پایه دار
روشوییهای کابینتی به دلیل ساختار خاص خود ممکن است در مدلهای مختلف، در حد کمی ارتفاع متغیری داشته باشند.
ارتفاع استاندارد روشویی کابینتی بین ۸۰ تا ۸۵ سانتیمتر از کف است. در مورد روشویی کابینتی پایه دار، ارتفاع روشویی در زمان ساخت تعیین شده است. این ارتفاع بسته به مدل و سایز روشویی در حد چند سانتیمتر متفاوت میباشد. در زمان نصب امکان تغییر ارتفاع روشویی پایه دار وجود ندارد. تنها شما میتوانید با استفاده از پیچ تراز که در زیر پایههای روشویی قرار گرفته سطح روشویی را تراز نمایید. در نهایت ارتفاع استاندارد روشویی کابینتی برای نصب ۸۵ سانتیمتر میباشد.
نکته مهمی که در زمان تعیین ارتفاع روشویی کابینتی باید به آن توجه شود، ارتفاع قرارگیری کاسه روشویی است. اگر کاسه روشویی بر روی روشویی کابینتی نصب شده، نحوه تعیین ارتفاع آسان است و روشویی و کابینت به صورت یکپارچه در نظر گرفته میشوند؛ اما در صورتی که کاسه روشویی به صورت مجزا بر روی روشویی کابینتی قرار میگیرد، لازم است تا ارتفاع کاسه هم محاسبه شود. در این مورد متخصصین و افراد با تجربه در حوزه نصب روشویی کابینتی میتوانند به شما کمک کنند. به طور کلی ارتفاع کلی کابینت و کاسه نباید کمتر از ۸۰ سانتیمتر و بیشتر از ۹۰ سانتیمتر باشد.
ارتفاع نصب روشویی دیواری
همانطور که گفته شد، تعیین ارتفاع نصب روشویی کابینتی پایهدار بسیار آسان است و توسط سازنده در نظر گرفته شده است. اما در مورد ارتفاع نصب روشویی دیواری شرایط متفاوت میباشد. روشویی دیواری فاقد پایه است و ارتفاع نصب آن در زمان نصب تعیین میگردد. ارتفاع استاندارد نصب روشویی دیواری بین ۸۰ تا ۸۵ سانتیمتر است. همچنین باید فضای کافی برای نصب اتصالات زیر کاسه نیز در نظر گرفته شود.
یکی از مزیتهای روشوییهای دیواری امکان تغییر ارتفاع نصب است. در صورتی که بنا به دلایلی به عنوان مثال نصب روشویی برای کودکان، یا نصب روشویی برای افرادی با مشکلات خاص و بیشتر یا کمتر از دامنه میانگین قدی هستید، بهترین انتخاب برای شما روشوییهای دیواری است. در این صورت شما میتوانید با توجه به محدوده قدی افراد ارتفاع روشویی از کف را تعیین نمایید.
ابعاد استاندارد روشویی کابینتی
در بازار امروزه شاهد تنوع بالایی از روشویی کابینتی هستیم. برخی از مدلها به صورت پایدار و برخی بدون پایه تولید میشوند. بسته به نوع طراحی، نوع نیاز کاربر و ابعاد سرویس بهداشتی، ابعاد روشویی کابینتی میتواند متنوع باشد.
موارد زیر به عنوان استاندارد رایج شناخته میشوند:
- عرض روشویی: بین ۴۰ تا ۶۰ سانتیمتر
- طول روشویی: بین ۴۰ تا ۱۲۰ سانتیمتر
- عمق روشویی: بین ۴۰ تا ۵۰ سانتیمتر
این ابعاد برای سرویسهای بهداشتی با متراژ استاندارد و نرمال میباشد. برای محیطهای کوچکتر، از روشوییهای کمعمق و کوچکتر استفاده میشود. به دلیل نیاز افراد و با توجه به کوچک شدن فضای سرویس بهداشتی، امروز روشویی در ابعاد کوچکتر نیز تولید میشود. همچنین برخی از روشوییها مثلثی هستند و برای قرار گرفتن در کنج مناسب میباشند.
تعیین ارتفاع باکس و آینه
در زمان تعیین ارتفاع استاندارد روشویی، لازم است به ابعاد و محل قرارگیری آینه و باکس کنار آینه هم توجه نمایید. ارتفاع آینه نیز بسته به ارتفاع و قد کاربر میتواند تا حدی تغییر کند، اما به طور نرمال و استاندارد لبه پایینی آینه باید در فاصله ۱۵ تا ۳۰ سانتیمتری از سطح روشویی قرار گیرد.
مقایسه ارتفاع روشویی پایه دار و دیواری
روشویی پایهدار به دلیل طراحی ثابت، انعطافپذیری کمتری در ارتفاع دارد و معمولاً استاندارد کارخانهای را دنبال میکند. البته در برخی از مدلها شما میتوانید در حد یک یا دو سانتیمتر با استفاده از پایه تراز، ارتفاع روشویی را کم یا زیاد نمایید.در مقابل روشویی دیواری امکان تنظیم ارتفاع بسته به نیاز کاربر و محیط نصب را به کاربر میدهد. این نوع روشویی برای افراد با نیازهای خاص (مانند معلولین، افراد با محدوده قدی خاص و کودکان) مناسبتر است.
شاید برای تان مفید باشد:
- ارتفاع نصب شیرآلات
- نصب شیرآلات روشویی
- نصب روشویی سنگی
- نصب روشویی کابینتی
- نصب روشویی کابینتی بدون پایه
نکات کلی ارتفاع در زمان نصب روشویی
همیشه توجه داشته باشید که ارتفاع باید بهگونهای باشد که کاربر بهراحتی دسترسی داشته باشد. برای کودکان و افراد مسن، ارتفاع کمتری در نظر بگیرید. بنابراین اگر برای فرزندتان قصد نصب روشویی دارید یا میخواهید در مهد کودک و مدارس ابتدایی روشویی را نصب کنید، حتماً ارتفاع قدی آنها را در نظر بگیرید. به طور معمول ارتفاع نصب روشویی در این گروه ۶۵ سانتیمتر از کف در نظر گرفته میشود.
فاصله روشویی از دیوارهای جانبی و ارتفاع آینه یا شیر آب نیز باید هماهنگ باشد. بنابراین قبل از نصب به نوع نصب کاسه روشویی و شیر روشویی هم توجه نمایید.
نکته بسیار مهم دیگری که در زمان تعیین ارتفاع استاندارد روشویی باید به آن توجه شود، تراز بودن روشویی است. بعد از نصب با استفاده از یک تراز، روشویی را ارزیابی کنید تا کاملاً هر دو طرف آن تراز باشند. در مورد برخی از روشوییهای کابینتی پایهدار، در صورت تراز نبودن میتوانید از پیچ تراز پایه کمک بگیرید؛ در غیر این صورت باید یک شی مانند مقوا، سرامیک، سنگ و... را در زیر پایه مورد نظر قرار دهید تا تراز شود.